Rega

Eerst een televisietoestel…

Roy had een redelijk normale jeugd met het bouwen van elektrische gitaren, model vliegtuigen, het bespelen van de klarinet en het spelen met zijn vrienden. Op zijn veertiende vroeg zijn moeder of hij een televisietoestel of een platenspeler in huis wilde. Roy smeekte om een platenspeler. Zijn moeder kocht een televisietoestel.
Op zijn achttiende bouwde Roy zijn eerste paar luidsprekers. Niet het eerste Rega product, maar de toon was gezet. Zijn interesse in Hi-Fi ontstond door zijn passie voor muziek. Een vriend demonstreerde zijn Hi-Fi systeem. Roy realiseerde zich dat er aan de platenspeler wel het één en het ander te verbeteren was.

Zijn eerste systeem…
Roy vond op een rommelmarkt een versleten Colaro platenspeler. Na deze compleet gemodificeerd te hebben werd dit zijn eerste platenspeler. Toen een vriend hem een oude Connoisseur gaf nam hij afscheid van zijn Colaro en kon hij opnieuw met modificeren beginnen.

De eerste Rega – een ster is geboren…

Roy werkte voor Ford als technisch ingenieur maar besteedde het meest van zijn vrije tijd aan het bij vrienden installeren van Hi-Fi installaties, en het verkopen van zijn luidsprekers. Hij werd een parttime verkoper in een lokale hifi zaak, waar hij belachelijk veel tijd besteedde aan het modificeren van nieuwe platenspelers voordat hij deze met 100% vertrouwen aan klanten kon verkopen! Uit zijn grote frustratie en het gevoel dat hij het beter kon, werd de Planet platenspeler geboren. Roy en een partner registreerde ‘Rega’ ( Relph, Gandy waarschijnlijk de meest saaie, en minst romantische verklaring voor een bedrijfsnaam!), in 1973 waarbij Roy de eerste jaren voor Ford bleef werken en in de avonduren zijn platenspelers produceerde. Hij werd hier geholpen door zijn partner: zijn moeder, (die hem twee weken uit de nood zou helpen, het werden uiteindelijk vijftien jaar!) De eerste platenspelers werden door Cosmocord in de U.K. verkocht. Een jaar later werd dit door Rega zelf gedaan, waarbij ook geëxporteerd werd naar West Duitsland, Denemarken en Frankrijk. Roy kon vanaf nu zijn baan bij Ford opzeggen, waar hij een gouden handdruk kreeg en dit meteen investeerde in een fabriek in Rochford. Na het scheiden van zijn compagnon Tony Relph kocht Roy zijn aandelen.
In 1975 werd de Planar 2 ontwikkeld, deze werd al snel in de markt beschouwd als beste budget draaitafel. In juni 1977 werd de Planar 3 aangekondigd in het Engelse vaktijdschrift HIFI News and Record Review. Deze zei over de Planar 3 ‘the complete unit is worth a look’!
In 1980 had Rega 13 werknemers, exporteerde naar 12 landen.
In 1980 vond Roy een oude fabriek in het residentieel gebied Westcliff-on-sea in Essex. Het verwaarloosde gebouw stond al twintig jaar leeg. Rega kocht deze fabriek voor £ 30.000 en maakte dit tot een compacte en functionele Hi-Fi fabriek, waarbij het gebouw opgefleurd werd door dit mooi groen te verven.
In 1983, na vijf jaar intensief ontwerpen, werden de RB250 en RB300 toonarmen geproduceerd. Tien jaar lang had Rega gebruik gemaakt van Japanse en Deense armen op haar draaitafels. Maar Roy vond een gietaluminiumbedrijf dat bereid was om samen met hem een totaal nieuwe productiemethode te ontwikkelen om een uit één stuk vervaardigde toonarm te kunnen gieten, wat later de basis werd voor de nieuwe toonarmen. Rega won een internationale prijs voor het RB300 gietstuk, uitgereikt door Modern Metals ‘awarded in open competition for excellence in the field of Aluminium Die Casting’. In de begeleide brief stond geschreven: ‘we are still trying to figure out how you produce such a long cored hole so accurately’.
Vijf jaar verkocht Rega het R100 element, deze werd door een Japanse fabrikant op specificatie gemaakt. Dit element werd vervangen door het zelf ontworpen RB 100 element. De productie vond nog steeds buitenshuis plaats.
In maart 1988 kon men in eigen huis de Bias en Elys elementen produceren. In de eerste maand werden er meer dan 1000 stuks verkocht, dit was 5 maal meer dan verwacht! De elementen waren een belangrijke stap richting een compleet Rega systeem.

Het complete systeem…

In de zomer van 1989 werd de Ela luidspreker geïntroduceerd. Deze door Rega ontworpen luidspreker werd in eerste instantie in Denemarken geproduceerd, de productie kon echter snel in eigen huis plaats vinden. In 1991 produceert Rega haar eerste 2 geïntegreerde versterkers, de Elex en Elicit. De reden voor het produceren van deze twee versterkers is simpel: Rega is zo overtuigd van de kwaliteiten van ontwerper Terry Bateman, dat men zijn ontwerpen simpelweg niet kan weigeren. Maar nog belangrijker, de versterkers passen precies in de bedrijfsfilosofie. Namelijk: soberheid, absolute betrouwbaarheid en Value-for-money. Deze ontwikkeling maakt de Rega lijn compleet.
Een nieuwe fabriek wordt in 1992 gebouwd op het Temple Farm industrieterrein in Southend-on-Sea (UK). Hier worden de luidsprekers en versterkers geproduceerd. Bij het bouwen van de fabriek heeft men rekening gehouden met eventuele uitbreidingsmogelijkheden.

2020

Afgelopen 50 jaar is Rega een heel eind gekomen. Vandaag exporteert Rega aan meer dan 50 markten en produceert alleen al 3500 draaitafels gemiddeld per maand.
Alle Rega producten worden nog steeds ontworpen en geproduceerd in eigen fabriek in Southend-on-Sea. In de ondertussen 30.000 vierkante meter productiefaciliteit werken 110 enthousiaste Rega medewerkers.
Rega blijft groeien en nieuwe producten ontwikkelen, alle met de zelfde filosofie van weleer.
Uitstekende bouwkwaliteit, lange levensduur en verbazingwekkende prijs-kwaliteitverhouding.


Filters

Menu