In 1972 werd een nieuw soort audiobedrijf geboren. NAD kreeg vorm toen een grote groep importeurs van de audio-industrie in Europa, allemaal muziekliefhebbers, producten wilde ontwikkelen die de hype van de industrie doorbraken. Het doel van NAD was om te bewijzen dat uitstekende geluidskwaliteit en uitstekende waarde samen kunnen bestaan. Het was een formidabel doel – enkele van de meest gerenommeerde elektronicamerken van die tijd waren voor de meesten onbetaalbaar, terwijl het betaalbare spectrum van de markt werd gedomineerd door invoer van slechte kwaliteit van wereldwijde elektronicareuzen. De oprichters van NAD bleven onverschrokken en hun oorspronkelijke visie leidde tot een inspirerend verhaal over hoe een groep gespecialiseerde audio-buitenbeentjes het opnam tegen de Goliaths van de audio-industrie om een unieke plek voor zichzelf te creëren.
Toen de gezellige algemeen directeur van NAD, Marty Borish, het stille genie van een audio-ingenieur, Bjorn Erik Edvardsen, inhuurde, begon de NAD-magie door te sijpelen. Al snel zag dit creatieve team ruimte in de markt voor een nieuwe categorie betaalbare, hoogwaardige elektronica. Natuurlijk waren er goed presterende versterkers, maar ze kwamen vaak met een heleboel vreemde functies die hun kosten opdreven. Edvardsen geloofde dat hij een betaalbare versterker kon maken die gebruik maakte van de modernste techniek door zich uitsluitend te concentreren op de essentie van goed geluid. Jongeren wilden ook meedoen aan deze hifi-ervaring en betaalbaarheid was een probleem! Dit revolutionaire concept werd het ethos dat NAD ertoe zou aanzetten om enkele van de meest legendarische producten van een generatie te produceren.
Edvardsen begon nieuwe manieren te testen om transistors, bedrading en dergelijke te combineren en configureren om de eerste versterkers van het paar te creëren – prototypen die nog moesten worden geïdentificeerd als NAD-producten. Deze eerste units waren wat grof in hun ontwerp en fabricage, maar ze klonken beter dan vergelijkbare versterkers in hun prijsklasse. Bijna meteen trokken deze vroege prototypes de aandacht van audioliefhebbers, distributeurs en, kritisch, sommige investeerders, en maakten de weg vrij voor NAD.
Oorspronkelijk gevestigd in Londen, VK, experimenteerde en verfijnde NAD’s groeiende team van ingenieurs, onder leiding van Edvardsen, obsessief met de elektronische ontwerpen, op zoek naar dat eureka-moment waarop ze wisten dat ze een winnend ontwerp hadden. Dit culmineerde in de ultieme beloning voor de ingenieurs en het merk – de onderscheiding van het creëren van de best verkochte hifi-versterker in de geschiedenis, de NAD 3020. Dit was een keerpunt voor NAD; een punt waarop zowel Edvardsen als het merk NAD een cult-achtige aanhang ontwikkelden die sindsdien loyaal is gebleven aan NAD-producten en -oplossingen.
Het succes van de 3020 werd gevolgd door andere successen en primeurs in de branche. Het 6100 cassettedeck was ‘s werelds eerste Dolby C-speler, die de prestatie- en waardemantra van het merk voortzette. De NAD 5200 werd een van ‘s werelds eerste vroege premium cd-spelers. De M2 herdefinieerde de categorie van digitale versterking en doorbrak de vooroordelen van veel audiofielen dat digitale versterking geen hoogwaardig geluid zou kunnen leveren. Deze producten werden allemaal ondersteund door opmerkelijke technologieën die zijn ontwikkeld door de laboratoria van NAD, soms in samenwerking met externe technologiepartners. Modular Design Construction, HybridDigital, DirectDigital, Enhanced Ambience Recover System (EARS), SoftClipping en tal van andere technologieën die gedurende vijf decennia NAD’s onderzoeks- en ontwikkelingsvermogen vertegenwoordigden.
Tegenwoordig is ons ontwikkelingsteam in Canada gevestigd. Het team wordt geleid door een van Edvardsens naaste medewerkers en protégés die de erfenis voortzetten die Borish en Edvardsen begonnen. Hoewel Borish en Edvardsen sindsdien zijn overleden, zal een gesprek met een van onze toegewijde teamleden u vertellen dat we net als zij worden gedreven door niets meer dan een overtuiging – een hartstochtelijke overtuiging dat brongetrouw geluid toegankelijk moet zijn voor iedereen. De nauwgezette en volhardende aanpak waarmee we ons doel nastreven, betekent dat NAD-eigenaren gerust kunnen zijn in de wetenschap dat elk product dat we bouwen aanzienlijk beter klinkt dan alle voorgaande producten. Sterker nog, we zullen geen product uitbrengen dat minder bereikt.